وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا از محرومشدن زنان و دختران به آموزش در افغانستان انتقاد کرده و گفته است که کشورش بر ایستادگی خود در کنار زنان و دختران ادامه میدهد.
انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ امریکا روز چهارشنبه ۲۵ جنوری (پنجم دلو) در پیامی در تویتر گفته است که در حال حاضر، زنان و دختران در افغانستان به گونۀ سیستماتیک از حق انسانی شان توسط طالبان محروم شده اند.
آقای بلینکن خطاب به زنان و دختران افغان گفته است: "ما در کنار شما استیم و خواهان دسترسی برابر و بدون مانع به آموزش با کیفیت برای همۀ افغانها استیم."
طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، به طور روز افزون محدودیتهای سختگیرانۀ را بر زنان و دختران در سراسر افغانستان وضع و آنان را نه تنها از کار در دفاتر دولتی و سازمانهای غیرحکومتی، بلکه از رفتن به مکتب و پوهنتونها نیز منع کرده اند. طالبان فقط دختران را تا صنف ششم اجازه رفتن به مکتب میدهند.
در این حال، جوسیپ بوریل، مسوول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا با امینه محمد، معاون منشی عمومی ملل متحد در بروکسل دیدار کرده و دو طرف آخرین اوضاع افغانستان، به ویژه وضعیت زنان و دختران را به بررسی گرفته اند.
آقای بوریل در پیامی در تویتر گفته است که اتحادیۀ اروپا به گونۀ مشترک با سازمان ملل متحد در کنار مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران میایستد.
امینه محمد، معاون منشی عمومی ملل متحد هفته گذشته به کابل سفر کرد و در دیدار با مقامهای طالبان در کابل و قندهار، خواستار لغو محدودیتها بر زنان و دختران شد.
در این حال، برخی از فعالان حقوق زن میگویند که در بیشتر از ۱۷ ماه گذشته، طالبان به جای لغو فرمانها، محدودیتهای تازه وضع کرده و آنان خواستهای جامعه جهانی و زنان افغان را نادیده گرفته اند.
نایره کوهستانی، یکی از فعالان حقوق زن به صدای امریکا گفت که جامعه جهانی به شمول امریکا و اتحادیۀ اروپا باید فشارهای بیشتر را بر طالبان وارد کند تا این گروه محدودیتها بر زنان را لغو و به خواستهای آنان تمکین کنند.
خانم کوهستانی باور دارد که اگر اقدامات جدی در برابر این گروه روی دست گرفته نشود، تمامی دستاوردهای زنان در دو دهۀ گذشته از دست خواهد رفت و طالبان نیز محدودیتهای شدید را بر آنان و دیگر اقشار جامعه وضع خواهند کرد.
طالبان در ماه اگست ۲۰۲۱ میلادی بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، اما از آن زمان تا اکنون هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است. جامعۀ جهانی، در راس ایالات متحده امریکا کلید بهبود روابط و مشروعیت جهانی حکومت طالبان با جهان را ایجاد حکومت فراگیر، احترام به حقوق زنان به ویژه آموزش و کار آنان و مبارزه با گروههای دهشتافگن خوانده است.