کارشناسان ملل متحد: طالبان با لغو منع آموزش دختران و زنان موقتی‌بودن آن را ثابت کنند

کارشناسان ملل متحد می‌گویند که طالبان در سال جدید تعلیمی ۱۴۰۲ خورشیدی فرمان منع آموزش دختران و زنان را لغو کرده و ثابت کنند که این ممنوعیت دایمی نیست.

این کارشناسان ناوقت چهارشنبه هشتم مارچ (۱۷ حوت) با نشر اعلامیه‌ای گفته اند: "همان‌طور که طالبان ادعا می‌کنند، اگر این محدودیت‌ها واقعا موقتی است، آنها فرصت دارند تا با لغو ممنوعیت حضور دختران و زنان در موسسات آموزشی متوسطه و عالی و اجازه دادن به آنها برای از سرگیری تحصیل در آغاز سال تحصیلی، آن را ثابت کنند."

طالبان در یک و نیم سال گذشته محدودیت‌های زیادی را بر حق کار و تحصیل زنان و دختران وضع کرده اند. حکومت این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دانش‌آموزان دختر تا "امر ثانی" بستند.

همچنان در ماه دسمبر ۲۰۲۲ وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان تحصیل دختران و زنان را تا "اطلاع ثانوی" به حالت تعلیق درآورد.

در این حال، تعطیلات زمستانی پوهنتون‌ها در شماری از مناطق افغانستان به تاریخ ششم مارچ (۱۵ حوت) پایان یافت و دروس دانشجویان آغاز شد، اما به زنان و دختران اجازۀ رفتن به پوهنتون‌ها داده نشد.

هرچند طالبان ممانعت از آموزش و تحصیل زنان و دختران را موقتی می‌دانند و همواره گفته اند که برای حل این مشکل تلاش می‌کنند، نهادهای بین‌المللی و جامعه جهانی از جمله سازمان همکاری اسلامی این اقدام طالبان را محکوم کرده اند.

سازمان همکاری اسلامی ممنوعیت تحصیل زنان و دختران را "مخالف شریعت و سنت‌های اسلام" خواند و از طالبان نیز خواست تا ممنوعیت کار زنان در موسسات خیریه را لغو کنند.

شماری از کشورهای اسلامی از جمله عربستان سعودی، قطر و ترکیه و بسیاری از کشورهای غربی از جمله ایالات متحده تصمیم حکومت طالبان را نیز نکوهش کرده و خواستار تغییر آن شده اند.

تحلیلگران می‌گویند که سازمان همکاری اسلامی از محدودیت‌های طالبان در زمینه تحصیل و کار زنان و دختران در افغانستان نگران است و معتقد است که این موضوع پیام منفی در مورد اسلام به جهان می‌دهد.

تامس وست، نماینده ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان، نیز گفته است که امیدوار نیست دختران افغان بتوانند در سال تعلیمی آینده به مکاتب و دانشگاه‌ها بروند.

وست روز به تاریخ چهارم مارچ (۱۳ حوت) در صحبت با طلوع‌نیوز گفت که تعهد حکومت طالبان مبنی بر بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران نتیجه‌ نداده است و تاکید کرد که ایالات متحده و جامعه بین‌‌المللی خواهان بازگشایی بی‌‌درنگ مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران افغان است.

آقای وست گفت: "ما وعده‌هایی شنیدیم که آنان به زودی به مکتب باز خواهند گشت. صادقانه بگویم که این وعده‌های آنان تا حال نتیجه نداده است و نیاز به بررسی دارد."

در این حال، شماری از استادان دانشگاه‌ها در ایالات متحدهٔ امریکا، به این باور اند که وضع ممنوعیت بر آموزش دختران، افغانستان را با کمبود کادرها مواجه می‌کند و پیامدهای ویرانگر و جبران‌ناپذیر آموزشی، اجتماعی و اقتصادی خواهد داشت.