ایالات متحده که طالبان را به رسمیت نمیشناسد و تعزیرات را بر رهبران این گروه نگهداشته است، به گونهٔ متداوم تقاضاهای شماری از متحدین پیشین افغان خویش را برای کمک جهت سقوط دادن رژیم طالبان رد کرده است.
عبدالرشید دوستم، معاون پیشین رییس جمهور سابق افغانستان که در سقوط حکومت طالبان از نیروهای ویژهٔ امریکایی در سال ۲۰۰۱ حمایت کرد، هفتهٔ گذشته ادعا کرده که اگر امریکا کمکاش کند، میتواند نیروهای کافی را برای سقوط دوبارهٔ طالبان بسیج کند.
حد اقل دو جنرال پیشین افغان، سمیع سادات و خوشحال سادات، چندین ماه را در تلاش کسب حمایت نظامیان پیشین، قانونگذاران و سایر گروهها برای جنگ بالقوه علیه طالبان، در ایالات متحده سپری کردند.
Your browser doesn’t support HTML5
اما پاسخ حکومت امریکا برای این خواستها صریح بوده است.
یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفت: "ایالات متحده نمیخواهد که شاهد برگشت خشونت در افغانستان باشد و ما از مخالفت مسلحانه در مقابل طالبان حمایت نمیکنیم."
این اظهارات حاوی مشورتی به گروههای افغان است که میخواهند طالبان را از طریق نظامی شکست دهند.
این سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا به صدای امریکا گفت: "ما از تمام جوانب میخواهیم تا از خویشتنداری کار بگیرند و تعامل کنند. این یگانه راهی است که افغانستان میتواند با استفاده از آن با چالشهای متعدد مقابله کند."
مقامات امریکایی میگویند که از دیدار مقامات پیشین افغان از ایالات متحده و طرفداری آنان از مقاومت مسلحانه در مقابل طالبان آگاهی دارند، اما نمیتوانند جلو آنان را بگیرند زیرا قانون اساسی امریکا آزادی بیان را در داخل این کشور برای همگان تضمین میکند.
خروج امریکا از افغانستان در اگست ۲۰۲۱ هیچ گونه حمایت نظامی را برای متحدین پیشین خویش در افغانستان به جا نگذاشت و این امر مخالفین طالبان را ناراض ساخت.
احمد مسعود، رهبر گروه ضد طالبان، هفتهٔ گذشته در نشست امنیتی اسپن از طریق یک ویدیو کنفرانس گفت: "احساس میکنیم که به ما خیانت صورت گرفت. احساس میکنیم که تنها گذاشته شدیم... دستان ما خالی اند."
حکومت ایالات متحده رهبران طالبان و شاخهٔ خراسان داعش را تروریست شناسایی کرده است. با آنهم، طالبان در توافقنامهٔ دوحه به مبارزه علیه تروریزم تعهد کرده اند.
جانتن شرودن، رییس برنامهٔ مبارزه با تهدیدات و چالشها در مرکز تحلیلهای نیروهای بحری که یک گروه پژوهشی نظامی غیرانتفاعی است، گفت: "طالبان نشان داده اند که در مقابل داعش عمال فعال و در برخی موارد موثر اند."
با آنهم، او افزود که این گروه در مقابل سایر گروهها مانند القاعده و تحریک طالبان پاکستان اقدامات جدی نکرده اند؛ گروههایی که ایالات متحده، متحدین غربی، چین، روسیه و سایر کشورهای منطقه در مورد آن نگرانی دارند.
این در حالی است که هفتهٔ گذشته، بر اساس گزارشها، شاخهٔ خراسان داعش از گروههای مخالف طالبان خواست تا در جنگ علیه طالبان متحد شوند.
تعامل با طالبان
تامس وست، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای افغانستان، رینا امیری، نماینده ویژۀ وزارت امور خارجۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان و کرن دکر، شارژدافیر سفارت ایالات متحده برای افغانستان، به تاریخ ۳۰ و ۳۱ جولای در دوحه، پایتخت قطر، با هیات طالبان به رهبری مولوی امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان دیدار کردند.
در این دیدار بر علاوهٔ سایر موضوعات در مورد محدودیتها بر کار و آموزش زنان و دختران نیز بحث صورت گرفت.
هر دو جانب از پیشرفتها و امیدواری برای ادامهٔ تعامل خبر دادند.
اما لیندا تامس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد دیروز گفت: "در مورد افغانستان، موقف ما بسیار روشن بوده است. معتقدیم که دختران افغان باید اجازه داشته باشند به مکتب برگردند و زنان افغان دوباره به کار بروند. به این خاطر بر طالبان فشار وارد کرده ایم. ما طالبان را به رسمیت نمیشناسیم. به دلیل تصمیم طالبان برای اجازه ندادن به آموزش دختران، هیچ حمایتی از طالبان نکردهایم."
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید سفیر امریکا در ملل متحد: طالبان را به رسمیت نمیشناسیمطالبان همواره خواستار کسب رسمیت بین المللی منحیث حکومت مشروع افغانستان اند، تقاضایی که تا اکنون از سوی همه کشورها رد شده است.
جامعهٔ بینالمللی همواره تاکید کرده است که اگر طالبان در پی کسب مشروعیت اند، باید نخست به حقوق بشر به شمول حقوق زنان و اقلیتها احترام گذاشته و نیز حکومت همهشمول را شکل دهند.