شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان ضمن تاکید بر ضرورت راه حل منطقهای برای منازعه این کشور، گفته است که ایالات متحدۀ حتا پس از امضای توافقنامۀ دوحه، گفتگوها را با طالبان در پیوند به عملیشدن این توافقنامه ادامه داده است.
کرن دکر، که در حال حاضر امور سفارت امریکا برای افغانستان را از دوحه، پایتخت قطر به پیش میبرد، ناوقت روز دوشنبه ۲۵ نومبر (ششم قوس) در یک نشست مجازی به خبرنگاران گفت که در مورد بخشی از توافقنامه دوحه میتوان با طالبان گفتگو کرد.
او افزود: "بخش امنیتی توافقنامه دوحه که به مسایل مبارزه با تروریزم پرداخته است، تاریخ انقضا ندارد. به همین دلیل است که آنها باید در مورد آن معلومات ارایه کنند."
شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان همچنان گفت که پس از تحلیف دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب امریکا به تاریخ ۲۰ جنوری سال ۲۰۲۵، سیاست حکومت جدید امریکا در قبال افغانستان اعلام خواهد شد، اما تاکید کرد که حتا پیش از سال نو میلادی، ممکن است نشست کمیتههای کاری در پیوند به اجرای کامل توافقنامۀ دوحه میان دو طرف برگزار شود.
او ضمن تاکید بر مشارکت کشورهای منطقه در حل منازعۀ افغانستان گفت: "ما باید با کشورهای منطقه کار کنیم و بدون حضور منطقه، هیچ راهی برای حل این مشکل وجود ندارد. ما نمیتوانیم منطقه یا طرف دیگر را نادیده بگیریم. نیاز است تا خود افغانها با همسایههای خود صحبت کنند."
این دپلومات امریکایی علاوه کرد که ایالات متحده به این نتیجه رسیده که بدون اشتراک نمایندگان افغانستان، هیچ نشستی مربوط به این کشور را برگزار نخواهد کرد.
شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان در مورد مشروعیت حکومت طالبان گفت که آنان خود میدانند که چگونه در اگست ۲۰۲۱ به این کشور دوباره مسلط شدند. به گفتۀ وی آنان نیز حکومت خود را به عنوان یک "حکومت موقت" میشناسند.
حق کار و تحصیل زنان افغان
شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان بار دیگر به توشیح قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان اشاره کرده و گفت که پس از تطبیق این قانون، فضا برای افغانها به ویژه زنان و دختران در این کشور تنگتر شده است.
او افزود: " اگر طالبان میخواهند روابط خود را با جهان تقویت کنند، نیاز است تا آنان روابط خود را با هموطنان خود، به شمول زنان و مردان تقویت ببخشند."
به گفتۀ این دپلومات امریکایی، او در مورد تاثیرات منفی قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، با ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به گونۀ مشترک کار کرده و آنرا در این راستا همکاری میکند.
دکر با اشاره به کارزار ۱۶ روزۀ محو خشونت علیه زنان گفت: "همانگونه که ما این کمپاین را آغاز کردیم، میخواهم زنان افغان بدانند که با وجود اینکه طالبان در صدد خاموش کردن شما هستند، ما صدای شما را میشنویم و به حرف شما گوش میدهیم."
شارژدافیر سفارت امریکا در حالی بر حضور کشورهای منطقه برای حل منازعۀ افغانستان تاکید کرده که در روزهای اخیر، چندین مقام کشورهای منطقه به کابل سفر کرده و با مقامهای طالبان بحث و گفتگو کردهاند.
در جریان سه روز گذشته، یو شاویونگ، نمایندۀ ویژه چین برای افغانستان، ضمیر کابلوف، نمایندۀ ویژه رییس جمهور روسیه در امور این کشور و همچنان در تازهترین مورد، یک هیات بلندپایۀ روسیه به رهبری منشی عمومی شورای امنیت این کشور به کابل سفر کرده و با مقامهای طالبان دیدار و گفتگو کردهاند.
دفتر ملا عبدالغنی برادر، معاون ریاست الوزرای حکومت طالبان، یک گزارش ویدیویی را در شبکۀ ایکس نشر کرد که در آن سرگی شویگو، منشی عمومی شورای امنیت روسیه و هیات همراه او را در حال ملاقات با ملا برادر نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، در این دیدار روابط سیاسی، همکاریهای تجارتی، اقتصادی و ترانزیتی به بحث گرفته شد و ملا برادر بر سیاست خارجی اقتصاد محور تاکید کرد.
از سوی دیگر، وزارت دفاع حکومت طالبان روز دوشنبه با نشر اعلامیهای گفت که شویگو در مقر وزارت دفاع با محمد یعقوب مجاهد، سرپرست این وزارت، پیرامون موضوعات اقتصادی، تجاری و امنیتی، گفتگو کرد.
بر اساس معلومات این وزارت، در این ملاقات، ضمیر کابلوف، نمایندهٔ ویژهٔ روسیه برای افغانستان، الکسی آویرچوک، معاون شورای وزیران روسیه و دیمتری ژیرنوف، سفیر فوق العاده و تام الاختیار این کشور، نیز حضور داشتند.