محکمهٔ عالی ایالات متحده روز دوشنبه اول جولای (۱۱ سرطان) حکم کرد که دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین این کشور، به خاطر هر گونه اقدام رسمی که برای جبران شکست وی در انتخابات ۲۰۲۰ در حال تصدی ریاست جمهوری انجام داده است، از پیگرد معاف است، اما در خصوص اقدامات غیررسمی معافیت ندارد.
از جمع ۹ قاضی محکمهٔ عالی ایالات متحده شش نفر آنان از این حکم حمایت کردند. با این حکم، ترمپ که در انتخابات ریاست جمهوری پنجم نومبر ۲۰۲۴ ایالات متحده رقابت میکند، پیش از برگزاری انتخابات در پیوند با این قضیه محاکمه نخواهد شد.
ترمپ که هیچ گاهی شکست خود را در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ایالات متحده نپذیرفته است، هر گونه خلاف کاری در پیوند به این انتخابات را رد کرده و گفته که تقلب و بینظمیها در روند رایدهی و شمارش آرا سبب شد که وی از تداوم ریاست جمهوری برای دور دوم باز داشته شود.
در صورتیکه ترمپ در انتخابات سال روان بازنده شود، به زودی پس از اعلام نتایج این انتخابات در پیوند به قضیهٔ مرتبط به انتخابات ۲۰۲۰ محاکمه شده میتواند، اما در صورت پیروزی در انتخابات صلاحیت دارد که به لوی سارنوال حکومت خود دستور دهد که این پرونده را برای همیش بسته کند.
این نخستین بار است که محکمهٔ عالی ایالات متحده تصمیم میگیرد که آیا میتوان یک رییس جمهور پیشین را در پیوند به اقدامی که در هنگام تصدی ریاست جمهوری انجام داده است، به صفت یک پرونده جنایی پیگرد کرد یا هم به وی معافیت داد.
جک سمیت، مشاور ویژهٔ وزارت عدلیهٔ ایالات متحده، حدود یک سال پیش ترمپ را به چهار مورد اتهام به خاطر توطیه برای بر انداختن نتایج انتخابات ۲۰۲۰ و نپذیرفتن شکستاش برای باقی ماندن در قدرت، متهم کرد.
سمیت اتهام وارد کرده است که ترمپ در صدد آن بود تا مقامهای وزارت عدلیه را وادار کند که ادعاهایش مبنی بر تقلب گسترده در انتخابات را تایید کنند. در اتهامنامه علیه ترمپ آمده است که او دستیاران عمدهاش، قانونگذاران ایالتی را زیر فشار قرار داده بودند تا تایید کنند که آرا به نفع بایدن شمارش شده است.
ترمپ همچنین متهم شده است که مایک پنس، معاون ریاست جمهوری ایالات متحده، را زیر فشار قرار داده بود تا روند تایید نتایج انتخابات را به تاریخ ششم جنوری ۲۰۲۱ مانع شود یا هم آن را به تاخیر بیاندازد.
ترمپ گفته است که اقدامات او برای باقیماندن در قدرت جنایی نه، بلکه به هدف حفاظت از تمامیت انتخابات بوده و قابل پیگرد نمیباشد. وکیلان مدافع ترمپ نیز گفته اند که اقدامات وی در محراق "مسوولیتهای رسمی یک رییس جمهور" قرار دارد.
در جریان یک سال گذشته که این پرونده در محاکم ایالات متحده بررسی میشد، ترمپ به طور علنی در کنفرانسهای خبری و گردهماییهای سیاسی گفته بود که روسای جمهور ایالات متحده باید پس از اکمال تصدی ریاست جمهوری از پیگرد معاف باشند، در غیر آن، به گفتهٔ او، روسای جمهور جدید در پی متهم کردن مخالفان پیشین خود بر خواهند آمد.
ترمپ پیش از این نیز در محکمهٔ ایالات نیویارک، در پیوند به پرداخت حق السکوت به ستورمی دانیلز، ستاره فلمهای پورن، به ۳۴ مورد خلاف کاری متهم شده است. قرار است حکم محکمهٔ نیویارک در این مورد به تاریخ ۱۱ جولای اعلام شود و ممکن ترمپ تحت نظارت قرار گرفته و حتا تا چهار سال زندان محکوم شود.
افزون بر این، دونالد ترمپ در ایالت جورجیا در پیوند به مداخله در امور انتخابات و نیز در ایالت فلوریدا به خاطر نگهداری اسناد محرم امنیت ملی در اقامتگاه شخصیاش با اتهام و پیگرد عدلی و قضایی مواجه است.