وزارت امر به معروف، نهی از منکر و سمع شکایات حکومت طالبان روز پنجشنبه ۱۲ دسمبر (۲۲ قوس) خبر داد که نشر هرگونه موسیقی در رسانههای کابل منع شده است.
در حساب کاربری منسوب به این وزارت در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته شده است که این تصمیم در "دیدار اصلاحی" میان محتسبان طالبان و مسوولان رسانهها ابلاغ شده است.
در ادامۀ این پیام آمده است: "از آنان (مسوولان رسانهها) خواسته شد از نواختن و نیز نشر محتویاتی که در تضاد با احکام اسلامی و فرهنگ افغانی است، خودداری کنند."
پخش آهنگ در رادیوها و تلویزیونهای افغانستان پس از حاکم شدن طالبان متوقف شده بود، اما شماری از رسانهها در پس منظر گزارشها از اعلانات موسیقی کار میگرفتند.
همزمان با این، سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانۀ خود که روز پنجشنبه ۱۲ دسمبر (۲۲ قوس) نشر شد، افغانستان را از رهگذر آزادی رسانهها در میان ۱۸۰ کشور و قلمرو جهان در ردۀ ۱۷۸ قرار داد.
سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است که طالبان "ناقوس مرگ" آزادی مطبوعات، مصوونیت ژورنالستان به ویژه خبرنگاران زن را به صدا در آورده اند.
پیش از این، انستیتیوت ملی موسیقی افغانستان روز سهشنبه ۱۰ دسمبر (۲۰ قوس) در اعلامیهای به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، سیاستهای "فرهنگستیزانه" طالبان و نقض گسترده حقوق فرهنگی و موسیقی مردم افغانستان را با شدیدترین لحن محکوم کرده و گفت که "هیچ قدرتی نمیتواند نور خلاقیت، هنر، و فرهنگ را خاموش کند."
در این اعلامیه آمده است: "موسیقی، به عنوان زبان جهانی و ابزار قدرتمند بیان انسانی، بخشی جدایی ناپذیر از هویت و حقوق فرهنگی هر ملت است. طالبان با ممنوعیت موسیقی و سرکوب فرهنگ غنی افغانستان، نه تنها حقوق بشر، بلکه روح و هویت جمعی مردم کشور را هدف قرار دادهاند."
پیش از این طالبان در شماری از ولایتها نشر تصاویر زندهجانها را در تلویزیون منع کرده و برخی رسانهها را که از این دستور سرپیچی کرده بودند، توبیخ کردند.
رهبر طالبان در ماه اسد سال روان قانون امر به معروف و نهی از منکر را تصویب کرد که در آن محدودیتهایی بر رسانهها نیز وضع شده و به محتسبان طالبان دستور داده شده است تا مانع نشر مطالبی شوند که عکسهای زندهجان در آن باشد.
سپس وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) تعهد کرد که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانهها را از پخش تصاویر زندهجانها منع میکند. هرچند به گفتۀ مقامهای این وزارت، این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.
طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیتهای فراوانی را بر رسانهها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.
زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.
گروه