موسسه تحكيم رفاه زنان و كودكان افغانستان در نامهای سرگشاده از روزمیری دیکارلو، معاون سرمنشی ملل متحد در امور سیاسی که قرار است سومین نشست دوحه را رهبری کند، خواسته است که از مشارکت نمایندگان واقعی زنان افغانستان در این گفتگو حیاتی، اطمینان دهد.
این نهاد مدافع حقوق زنان گفته است که زنان افغانستان در طول تاریخ در بخشهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نقش اساسی داشته اند و نباید صدای آنان تحت شعاع کسانی که نمایندۀ واقعی زنان نیستند، قرار گیرد.
در این نامه آمده است که "گنجاندن لابیگرانی که به طالبان وابسته هستند یا با آنها همدرد هستند، به نفع زنان افغان نیست. ضروری است که رهبران واقعی - کسانی که در میدان بوده اند و از حقوق زنان دفاع کرده اند و واقعیتهای خشن رژیم طالبان را تحمل کرده اند" دعوت شوند.
موسسه تحکیم رفاه زنان و کودکان افغانستان با تاکید بر شفافیت نشست سوم دوحه به میزبانی ملل متحد، گفته است باید موضوعاتی که در این نشست روی آن بحث میشود، با مردم افغانستان در میان گذاشته شود.
در نامه آمده است: "این شفافیت نه تنها اعتماد را تقویت میکند، بلکه تضمین میکند که مردم افغانستان، به ویژه زنان، مطلع هستند و میتوانند همه طرفها را مسوول بدانند. آنها شایسته دانستن چارچوب و اهداف این جلسات و نحوه مذاکره درباره حقوق و آینده آنها هستند."
این نهاد همانند سایر نهادهای حقوق بشری از ملل متحد خواسته است که طالبان را "سفیدنمایی" نکند و تاکید کرده که آیندۀ زنان افغانستان به نحوۀ برخورد و مدیریت معاون ملل متحد با طالبان در این نشست وابسته خواهد بود.
تظاهرات علیه نشست دوحه
در حالی که سازمان ملل متحد برای برگزاری سومین نشست دوحه آمادگی میگیرد، گروههای اعتراضی زنان، کنشگران حقوق بشر و فعالان مدنی، اعتراضاتی را به منظور تحریم نشست دوحه تحت عنوان "فرصت معامله با تروریزم" در برخی از کشورهای جهان سازماندهی کرده اند.
این تظاهرات روز یکشنبه ۲۳ جون (سوم سرطان) از پاریس، پایتخت فرانسه آغاز شد و تا ختم نشست دوحه (اول جولای) در شهرها و کشورهای منطقه و جهان ادامه خواهد داشت.
برگزارکنندگان این تظاهرات گفته اند: "باور ما بر این است که طالب، گروه ایدیولوژيک و بی باور به گفتگو است و هرنوع گفتگو با این گروه، امکانی است برای مشروعیت بین المللی تروریزم و این میتواند برای افغانستان، منطقه و جهان، سنگین تمام شود."
آنان همچنان از جامعه جهانی خواستند که علیه رژیم طالبان تحریمهای بینالمللی وضع شود و نام این گروه و افراد و سران آن در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داشته باشد و بر سفر اعضای این گروه به بیرون از افغانستان تحریم وضع گردد.
روزا اوتنبایووا، نماینده ویژه منشی عمومی ملل متحد در افغانستان گفته که در سومین نشست دوحه در مورد موضوعات مربوط به حقوق بشر و حقوق زنان بحثی صورت نخواهد گرفت و نمایندگان زنان و جامعه مدنی نیز حضور نخواهند داشت.
حضور نداشتن زنان و نمایندگان جامعه مدنی افغانستان در سومین نشست دوحه، واکنش شدید نهادهای بینالمللی حقوق بشر را علیه ملل متحد برانگیخته و این سازمان را به نقض منشور آن متهم کرده است.
اما برخی منابع گفته اند که این احتمال وجود دارد که اشتراککنندگان در این نشست یک روز قبل از این نشست با زنان افغان و برخی از فعالان مدنی افغانستان دیدار کرده و نگرانی های خود را مطرح کنند.
گروه