سفارت امریکا برای افغانستان به مناسبت آغاز هفتۀ بینالمللی آموزش، تعلیم و پرورش را یک حق اساسی همۀ شهروندان افغانستان عنوان کرده و آن را برای آیندۀ روشن و صلحآمیز این کشور مهم خوانده است.
این سفارت که در حال حاضر فعالیتهایش را از قطر به پیش میبرد، ناوقت روز دوشنبه ۱۸ نومبر (۲۸ عقرب) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس، از تلاشها برای "دسترسی همه به آموزش" در افغانستان تاکید کرده است.
هفتۀ بینالمللی آموزش همه ساله به تاریخ ۱۸ نومبر آغاز و تا ۲۲ این ماه ادامه مییابد و از این روز توسط سازمان ملل متحد و بسیاری از کشورها تجلیل میشود.
سفارت امریکا برای افغانستان افزوده است: "در این هفته بینالمللی آموزش، قدرت آموزش و پرورش را تجلیل میکنیم که زندگیها را به خصوص در افغانستان تغییر میدهد، با وجود تهدیدات، دانشآموزان و استادان افغان همچنان برای دانش و رشد آن تلاش میکنند."
این سفارت همچنان از همه خواسته است که باید برای "دسترسی همه به آموزش" تلاش کرده و به گفتۀ این سفارت، نیاز است تا دختران افغان در این کشور اجازه داده شود تا آنان به آموزش و تحصیلات خود ادامه دهند.
سفارت امریکا برای افغانستان اضافه کرده است: "آموزش یک حق اساسی و کلید آیندۀ روشنتر و صلحآمیزتر برای افغانستان است: بیایید با هم برای دسترسی به آموزش بایستیم."
از هفتۀ بینالمللی آموزش در حالی بار دیگر تجلیل میشود که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. با آنکه ۱۱۵۹ روز از ممنوعیت رفتن دختران به صنوف بالاتر از صنف ششم مکاتب میگذرد، طالبان تا کنون برای باز شدن دوبارۀ مکاتب به روی دختران هیچ اقدامی نکرده اند.
علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران را در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی نیز ممنوع کردند.
در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بینالمللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.
نگرانیها از بستهماندن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران و ادامه محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در حالی مطرح میشود که طالبان ممنوعیت دختران از آموزش را موقتی عنوان کرده و گفته اند که روی نصاب تعلیمی و محیط مناسب تحصیلی مطابق شریعت اسلامی برای دختران کار میکنند، اما با گذشت بیش از سه سال نتوانسته اند این خواست مردم و جامعه بینالمللی را جامۀ عمل بپوشانند.
ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، به تاریخ ۲۵ اگست (چهارم سنبله) گفت که موضع این گروه در قبال آموزش دختران و تحصیل زنان در تضاد با شریعت و دین نیست، بلکه آنچه یک نظام شرعی در این خصوص حکم میکند، فیصله خواهد شد.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان افزود که تحقیق علما در این خصوص جریان دارد و اگر در تحقیقات ثابت شود که تحصیل زنان به این شکل جایز است، اجازه داده خواهد شد.
گروه