لینک های دسترسی

Breaking News

نهادهای حامی خبرنگاران: اقدامات طالبان علیه رسانه‌ها، آزادی بیان را محدودتر می‌کند


عکس آرشیف، خبرنگاران افغان حین پوشش رویدادی در کابل
عکس آرشیف، خبرنگاران افغان حین پوشش رویدادی در کابل

فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران (IFJ) و اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان از بازداشت‌ چند خبرنگار در افغانستان طی روزهای پسین توسط استخبارات طالبان نگرانی کرده و گفته است که این اقدامات آزادی رسانه‌ها را محدود می‌کند.

فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران روز جمعه ۲۶ جنوری (ششم دلو) با نشر اعلامیه‌ای، تلاش‌های متداوم طالبان را برای ایجاد ارعاب و ساکت‌کردن رسانه‌های افغانستان محکوم کرده و گفته است که "چنین رویکردی فضای آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها را بیشتر محدود می‌کند".

این فدراسیون با اشاره به بازداشت سه خبرنگار طی روزهای پسین توسط استخبارات طالبان گفته است: "بازداشت‌های خودسرانه در تلافی مستقیم کار خبرنگاران هشداردهنده است و فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران از کمیسیون شکایات و تخلفات رسانه‌ای افغانستان می‌خواهد تا فوراً این رویدادها را بررسی کند".

ریاست استخبارات طالبان طی دو هفته گذشته روند بازداشت خبرنگاران را شدت بخشیده است. این ریاست احسان‌الله اکبری، خبرنگار خبرگزاری کیودوی جاپان، احمدجواد رسولی و عبدالحق حمیدی، صاحب امتیاز و مدیر مسوول خبرگزاری "گردش اطلاعات" را بازداشت کرد.

اکبری پس از نه روز زندان، بعد از ظهر پنجشنبه ۲۵ جنوری (پنجم دلو) از بند رها شد، اما رسولی و حمیدی به تاریخ ۲۰ جنوری (۳۰ جدی) از توقیف استخبارات طالبان آزاد شدند.

همچنان اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان از چنین رویکرد طالبان در برابر خبرنگاران و رسانه‌ها نگرانی کرده است.

این اتحادیه گفته است: "تداوم اين گونه اقدامات برای ادامه كار رسانه‌ای نگران‌كننده است و [این اتحادیه] همواره بر تسريع در جلسات كميسيون تخلفات رسانه‌ای كه مسوول رسيدگی به قضایای خبرنگاران است، تاكيد داشته که این موضوعات در این کمیسیون قابل بررسی است".

بر اساس قانون رسانه‌های همگانی، خبرنگاران باید در انجام فعالیت‌های مسلکی آزاد باشند، مسوولان نباید کار آنها را محدود و یا آنان را تهدید کنند، بلکه باید از آنها حمایت کنند.

بر اساس این قانون، تمامی شکایت‌های وابسته به خبرنگاران و رسانه‌ها، باید از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانه‌ای رسیدگی شود.

اگرچه وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان این کمیسیون را ایجاد کرده است، اما اکثر قضایای مرتبط به خبرنگاران و رسانه‌ها را در عوض این کمیسیون، ریاست استخبارات پیگیری می‌کند، خبرنگاران را بدون آگاهی وزارت اطلاعات و فرهنگ بازداشت و زندانی می‌کند.

پیش از این، سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) خواستار توقف روند بازداشت‌های خودسرانۀ خبرنگاران توسط استخبارات طالبان شده است.

این سازمان معتقد است که این اقدام استخبارات طالبان، منجر به تضعیف آزادی رسانه‌ها در افغانستان می‌شود.

همچنان این سازمان بازداشت‌های خودسرانه خبرنگاران توسط استخبارات طالبان را نقض صریح قانون رسانه‌های همگانی افغانستان خوانده است.

گروه

XS
SM
MD
LG