نظامیان ارشد ایالات متحده و روسیه روز چهار شنبه ۲۲ سپتمبر (۳۱ سنبله) برای شش ساعت پیهم در هلسینکی، پایتخت فنلند، با هم ملاقات کردند.
پس از سال ۲۰۱۹ میلادی، این نخستین بار است که نظامیان ارشد این دو قدرت بزرگ نظامی به صورت رو در رو با هم ملاقات کرده اند. این در حالی است که واشنگتن و مسکو پس از خروج کامل قوای ایالات متحده از افغانستان و تسلط طالبان، خود را با با شرایط جدید در آن کشور سازگار میکنند.
جنرال مارک میلی، لوی درستیز عمومی قوای مسلح ایالات متحده، و جنرال والری گراسیموف، لوی درستیز روسیه، معمولا جزییات گفت و گوهایشان را ارایه نمی کنند و اعلامیههای آنان حد اقل معلومات را در مورد ملاقات شان بیان کرده است.
نظامیان ایالات متحده با نشر اعلامیهای در مورد طولانی بودن ملاقات نظامیان دو کشور اشاره کرده، اما در مورد مسایل مورد بحث آنان جزییات ارایه نکرده است. در این اعلامیه فقط ذکر شده است که ملاقات این دو مقام امریکایی و روسی به هدف "کاهش خطر و رفع تنش عملیاتها" متمرکز بوده است.
خبرگزاری دولتی روسیه گزارش داده است که این ملاقات بر "کاهش خطرات" متمرکز بوده است.
ملاقات مقام های ارشد نظامی امریکا و روسیه در حالی انجام شد که به دنبال خروج نظامیان امریکایی از افغانستان، واشنگتن در پی ایجاد پایگاه های نظامی و مراکز حمایت از جمع آوری اطلاعات استخباراتی در کشور های همسایه افغانستان است، اقدامیکه مسکو با آن مخالفت کرده است.
سرگی ریابکوف، معاون وزارت خارجه روسیه در ماه جولای هشدار داده بود که ایجاد پایگاه نظامی امریکا در کشور های همسایۀ شمالی افغانستان، برای مسکو قابل قبول نخواهد بود.
آقای ریابکوف در آن زمان همچنان گفت که ایجاد همچو پایگاه های روابط مسکو با واشنگتن را تغییر خواهد داد. به گفته او، روسیه به کشور های آسیای مرکزی نیز در مورد اجازه دادن به ایجاد پایگاه های نظامی امریکا هشدار داده است.
ایالات متحده و روسیه در اغلب موارد بر منافع نظامی شان در سراسر جهان در رقابت بوده اند، اما تا حال مشخص نشده است که واشنگتن و مسکو در آینده چگونه و چه اقداماتی را در افغانستان روی دست خواهند گرفت.
ایالات متحده در حال حاضر زیر فشار کانگرس امریکا قرار گرفته است تا استراتیژی مبارزه بر ضد تروریسیم را روی دست بگیرد تا به خطرات احتمالی که پس از خروج کامل قوای امریکایی از افغانستان متوجه امریکا می شود، رسیدگی کند.
ادارهٔ جوبایدن گفته است که اوضاع افغانستان را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت و در صورت ضرورت گروههای تندرو مانند القاعده و شاخهٔ خراسان داعش را هدف حملات قرار خواهد داد.
اما حال که ایالات متحده قوای خود را به صورت کامل از افغانستان بیرون کرده است، توانایی واشنگتن بر ردیابی گروههای تندرو با مشکل مواجه است.
بر اساس توافق میان ایالات متحده و طالبان که در فبروری ۲۰۲۰ میلادی در دوحه، پایتخت قطر، امضا شد، گروه طالبان متعهد شد تا روابط خود را با القاعده قطع کند.
با آنهم شماری از مقام های استخباراتی ایالات متحده گفته اند که پس از خروج کامل قوای بین المللی به رهبری امریکا و تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، حامیان داعش و القاعده مایل را به آن کشور بر گردند و حتا شماری از آنان، از قبل سفرشان را به سمت افغانستان آغاز کرده اند.
برخی از مقام های استخباراتی امریکا گفته اند که یک تا دو سال را در بر خواهد گرفت تا القاعده خود را بار دیگر در افغانستان "بازسازی" کند و تهدید را متوجه ایالات متحده و شرکای آن بسازد.
در همین حال، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، گفته است که مسکو نیاز دارد تا با حکومت طالبان کار کند و گفته است که قدرتهای جهان باید سرمایه های منجمد شدهٔ افغانستان را به دسترس آن کشور قرار بدهند.