در حالی که زنگ سال جدید تعلیمی در افغانستان نواخته شده است، ملل متحد از محرومماندن بیش از یک میلیون دختر از آموزش ابراز نگرانی کرده است.
دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان ناوقت روز سه شنبه ۲۱ مارچ (اول حمل ۱۴۰۲) گفته است که با آغاز سال جدید تعلیمی در افغانستان بیش از یک میلیون دختر اجازۀ حضور در صنفهای شان را ندارند.
یوناما گفته است: "ماموریت هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یک بار دیگر بر مقامات حاکم صدا میکند که تمام سیاستهای تبعیضآمیز شان را علیه زنان و دختران تغییر دهند. اینگونه سیاستها نه تنها نیمی از مردم را از رسیدن به آرزوهای شان باز میدارد بلکه به افغانستان نیز آسیب زیادی وارد میکند".
روز گذشته، محمداشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان که در ابوظبی به سر میبرد، در پیام نوروزیاش خاموشی زنگ مکاتب را برای دختران افغان مرگآسا توصیف کرد.
آقای غنی گفت که این خاموشی به خصوص برای زنان و دختران به یک فاجعه مبدل شده، چون به باور او در فاصلۀ بسیار کوتاه زمانی حقوق خدا داد تحصیل، کار و زندگی آزاد از زنان و دختران در افغانستان توسط حکومت طالبان سلب شد.
او گفت: "نظام تعلیمی کشور در این ۱۹ ماه تابع و پیرو نظام خشک مدرسههای پاکستان گردید و به یک شعبۀ بیروح آن مبدل شد که عقبنگر، عقبگرا و خفهکنندۀ روح باورمند به آینده است".
همزمان با نخستین روز سال ۱۴۰۲ خورشیدی و نوروز شماری از فعالان زن بر بازگشایی مکاتب و دانشگاهها به روی دختران و زنان در افغانستان تاکید کرده اند.
فوزیه کوفی، عضو پیشن مجلس نمایندگان افغانستان در یک پیام تصویری گفته است که برای دومین سال دختران افغان از رفتن به مراکز آموزشی، مکاتب و دانشگاهها محروم استند.
او گفته است: "ضربۀ وارده از این عقبمانی و محرومیت نه تنها به زنان و دختران ما است، بلکه به اقتصاد مملکت ما، به آیندۀ مملکت ما جبران ناپذیر است".
در این حال، شبکه زنان افغان نیز با نشر اعلامیهای گفته است که امسال "زنگ بهاری مکاتب" دیگر برای دختران دانشآموز نواخته نمیشود و درهای دانشگاهها و کار برای زنان بسته شده است.
این شبکه نیز ابراز امیدواری کرده است که دروازههای مکاتب و دانشگاهها باز شود.
پیش از این، کارشناسان ملل متحد گفته اند که ممنوعیت غیرقانونی طالبان بر حق آموزش دختران و زنان جوان در افغانستان یک افت قهقرایی آموزش در جهان است که تمام زنان، یک نسل و آیندهٔ افغانستان را متاثر میکند.
طالبان در کم و بیش ۱۹ ماه که بر افغانستان حاکم بوده اند، محدودیتهای زیادی را بر حقوق زنان و دختران وضع کرده و آنان را از آموزش به سویهٔ بالاتر از صنف ششم و کار در ادارات دولتی و غیردولتی منع کرده اند. با اینحال، مقامهای طالبان مدعی اند که حقوق زنان و دختران در افغانستان در چارچوب احکام شرعی تامین است.